Short squeeze og sølv

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å kommentere så veldig om «short squeeze» av Gamestop aksjen og opprøret mot hedgefond. Det har derimot i ettertid dannet seg tilsvarende grupper som forsøker å gjøre det samme med sølvmarkedet og derfor vil jeg kommentere litt om dette for å se om det har noe for seg eller ikke.

Først vil jeg nevne at hedgefond og shortselgere er ikke nødvendigvis er negative for markedet i seg selv. Som i mange andre funksjoner så er det noen få dårlige aktører som ødelegger for aktører som faktisk har en nyttig funksjon. En bør derfor huske på at for enhver handel som gjennomføres så er det en kjøper og en selger. Shortselgerne, som gjør research på selskaper og selger disse i påvente av at de skal falle, er med på å hjelpe markedet finne den riktige verdien til et selskap. (Enron skandalen sprakk på grunn av hedgefond gikk over selskapet og fant ut at selskapet var svært overpriset, og faktisk var en regnskapssvindel. Det selskapet hadde kanskje fått holde på i flere år til, og skapt enda større tap, hvis det ikke hadde fått oppmerksomheten det fikk). For aksjemarkedet er det ikke forskjell på om du selger deg ut av en aksje du eier eller om du låner en aksje som du selger short. Det ser helt likt ut. I tillegg så er det en effekt med at i tilfellet hvor shortselgeren oppnår kursmålet sitt (med at aksjen har falt til en mer reell verdi), så lukkes posisjonen med at de kjøper tilbake aksjen de har solgt. Det betyr at shortselgere ofte er blant de få som kjøper aksjer på bunn når alle er redde og holder seg ute av markedet.

Short squeeze i Gamestop

I tilfellet med Gamestop gikk aksjen til himmels i en «short-squeeze» fordi over 140 % av aksjer utestående i selskapet var solgt short. Redditgruppen wallstreetbets gikk derfor mot disse selgerne og presset prisen oppover. Her mener jeg at hedgefondene har fått som fortjent siden det er ulovlig med «naked short positions». En kan bare gå short aksjer en kan bekrefte eksisterer. Dette skal forhindre at en ikke selger den samme aksjen flere ganger. Det er derfor praksisen med at du kan låne ut aksjene du eier til for eksempel shortselgere (for en liten renteinntekt) eksisterer. Shortposisjonene til hedgefondene var så store at det var umulig å komme seg ut av handelen uten å flytte kursen betydelig oppover. Noe som skapte eventyrlig avkastning for noen og tilsvarende tap for andre.

Fra en kurs på under 20 dollar i midten av Januar kom kursen opp i 450 dollar intradag 28. januar, noe som er 22,5X ganger kursen noen uker tidligere. Dette sier bare at hvis du får strømmen mot deg så er det ikke lurt å kjempe imot. Da er det bedre å la seg bli tatt med og gå ut av posisjonen med et tap, ellers risikerer du å drukne.

At Gamestop aksjen gikk til himmels har ikke bare gjort småsparere rikere. Det har garantert vært andre hedgefond inne i denne handelen og har vært med på den vanvittige ferden oppover. Hedgefond er ikke en del av en gutteklubb hvor alle tar vare på hverandre, men et beinhardt marked hvor alle forsøker å få overtaket på hverandre. Det et hedgefond taper på en handel kan være det et annet hedgefond vinner. Risikoen for en short squeeze er grunnen til at jeg aldri vil shorte en aksje. En aksje jeg eier kan tape alt i hvis selskapet går konkurs. I en aksje som er short er tapsmulighetene uendelige. Hvis jeg en gang ser et selskap som er så overpriset at jeg vil spekulere i kursnedgang, vil jeg i det tilfellet gjøre det via opsjonsmarkedet med salgsopsjoner.

Sølvmarkedet

Sølvmarkedet er mye større enn det er for en enkeltaksje som Gamestop. En kan ikke påvirke hele markedet like enkelt som vi har sett i enkeltselskaper. I sølvmarkedet er det de store bankene som bestemmer, og de er mye større enn hedgefondene. De har ubegrensede tilgang på penger og papirkontrakter de kan trylle frem for å levere. At markedet har potensiale for manipulering er av mange bortforklart med at det er bare ville konspirasjonsteorier.

Jeg har sett mange aksjeeksperter som har uttalt seg om dette og som mener at sølvprisen ikke er manipulert. Det er naturlig at edle metaller som gull og sølv selges flere ganger. Jeg kan kun si meg delvis enig i det. En gullmynt jeg kjøper i dag kan ha blitt gravd ut for over 100 år siden, blitt solgt og smeltet om flere ganger. Likevel så tror jeg ikke at den mynten skifter hender mange ganger årlig. Dette er ikke produkt en kjøper og kaster, men er i de fleste tilfeller et pynte eller investeringsobjekt. For tilfeller med sølv er det ikke like sannsynlig siden sølv er hovedsakelig brukt industrielt og sekundært for monetære formål. Mesteparten av sølv som har blitt gravd opp i løpet av århundrene ligger på søppelfyllinger siden verdien er for lav til at det lønner seg med gjenvinning av det.

Papirkontraktene for sølv som handles i futuresmarkedet inneholder sølv som en ikke kan spore til en bestemt lokasjon. Dette betyr at det ikke er noe begrensning for hvor mange ganger dette sølvet har blitt solgt. I motsetning til aksjer som GME så er det ikke sperre for hvor mye som kan omsettes i markedet, og det er heller ikke ulovlig å selge samme varen flere ganger.

Tidlig i den første uken i februar ble prisen på sølv bydd opp til rett under 30 dollar. Det var på dette tidspunktet stor optimisme blant deltakerne i #silversqueeze gruppen. Dette stoppet brått onsdag 3. februar da fondet iShares Silver Trust (SLV) fra Blackrock plutselig “fant” sølv tilsvarende 35 % av årlig produksjon på lageret sitt. (Ellers hadde Blackrock leverandører som ville bli kvitt sølvet sitt uansett pris i et stigende marked). Dette ble igjen solgt udiskriminert ut i papirmarkedet i løpet av tre dager og presset prisen ned til 26 dollar. Jeg har lagt ved et bilde som viser hva som faktisk må ha skjedd for at fysisk for at dette er reelt sølv.

Hvis en derimot tror at SLV har mottatt denne mengden sølv i løpet av tre dager, er det en annen ting som også må forklares. Om du ønsker å maksimere avkastningen din i produktet du selger så lemper du ikke alt ut på en gang. Hvis du for eksempel eier en aksje med lavt handelsvolum kan du som selger flytte ned prisen på egenhånd om du selger alt på en gang. Du fordeler derfor ofte salget over flere handelsdager for å ikke presse ned prisen unødvendig. Diamanter (som ikke er i nærheten av så sjeldne som folk tror) har gjort dette i mange hundre år med å selge en begrenset del av tilbudet for å fremstå sjeldent og verdifull nok. I dette tilfellet har SLV solgt ut over 1/3 av årlig total sølvproduksjon i løpet av tre handelsdager. Dette er fordi at de faktisk ikke har disse varene på lager, men bare har papirversjoner av produktet sitt. I dette tilfellet er de ikke så bekymret for verdien de selger varen til siden de faktisk ikke eier produktet.

I den andre enden så har vi forhandlere som selger det faktiske produktet som går tom på lager, og krever premium av spotprisen som handles i papirmarkedet. I motsetning til papirkontrakter så går faktisk gull- og sølvforhandlerne tom for varer de selger, og må kjøpe inn nye. Prisen for papirsølv var på fredag 26 dollar, samtidig måtte du betale mellom 32-34 dollar for tilsvarende hos forhandlerne som ennå hadde varer på lager. Forhandlerne krever nå premium på varene de selger ut fordi de er redde for at de må betale mer for produktet i fremtiden. Dette er et sterkt prissignal som gjør at vi kan forvente oss større frakobling av papirprisen og den fysiske prisen. For de som faktisk trenger levering kommer det fysiske markedet til å være eneste alternativ.

Jeg tror ikke nødvendigvis at dette er tilfellet som gjør at sølvmarkedet blir presset oppover. Jeg tror at de store bankene fortsatt har et par kort i ermet vi ikke vet om og det er lett å gå på et tap på grunn av dette. Jeg anbefaler derfor ingen å investere i sølvmarkedet alene på grunn av wallstreetbets og #silversqueeze. Du bør ikke gå inn her uten noe plan. Om du ønsker å kjøpe sølv for mer fundamentale årsaker er svaret annerledes. I dette tilfellet bør du passe på at du kjøper inn i et alternativ som faktisk har den fysiske varen og ikke kjøper noe i SLV. Hvis du ønsker eksponering til sølv, og ikke ønsker varen levert så kan du kjøpe deg inn i Sprott Physical Silver Trust (PSLV). Dette produktet eier dedikerte mengder sølv som ikke selges mer enn en gang. (Du finner PSLV tilgjengelig på plattformer som Nordnet). Ellers er alternativet å kjøpe varen fysisk av forhandlere med lang erfaring og solid renomme i form av mynter. (Du må betale merverdiavgift for barrer i Norge, barrer er derfor ikke et reelt alternativ). Akkurat som du blir bedt om å putte litt av porteføljen din i kryptovaluta, så bør en liten andel av formuen din være i edle metaller om du vil diversifisere riskoen for formuen din.

Leave a Reply